
Μάθημα 12
Δ΄ Κυριακή των Νηστειών - Ιωάννου της Κλίμακος
Δ΄ Κυριακή των Νηστειών - Ιωάννου της Κλίμακος
Έχουμε φτάσει στην Δ' Κυριακή των Νηστειών και η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου είτε ''Ιωάννη της Κλίμακος''
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος

Γεννήθηκε τον 6ο αιώνα στη Συρία. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή του Σινά. Ασκήθηκε στην υπακοή και την ταπείνωση κοντά στον Αββά Μαρτύριο. Σε ηλικία 20 ετών, μετά εκάρη μοναχός και μετονομάσθη σε ''Ιωάννη''. Έπειτα έλαβε τους πρώτους δύο βαθμούς της Ιεροσύνης, του διακόνου και του πρεσβυτέρου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Μονής.

Στη Μονή του Σινά έμεινε για 15 χρόνια. Στη συνέχεια, σε ηλικία 35 ετών αποσύρθηκε σε ερημική τοποθεσία του Σινά όπου εκεί ασκήθηκε στην ησυχία και τη μελέτη πατερικών συγγραμμάτων.
Σε ηλικία 75 ετών έγινε Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και λίγα χρόνια αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή και πάλι στη βαθιά έρημο που τόσο αγάπησε.


Ο Άγιος ήταν μεγάλος μελετητής, άνθρωπος της προσευχής, της εγκράτειας, της διαρκούς αγάπης προς το Θεό, με διακαή θείο έρωτα. Δεν είναι τυχαία που η Αγία μας Εκκλησία όρισε αυτή τη μέρα να τιμάται ο Άγιος Ιωάννης. Μέσα στο πέλαγος που διανύουμε της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο στάδιο των πνευματικών αγώνων και αρετών, ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης αποτελεί για τον κάθε ένα από μας παράδειγμα προς μίμηση.
Το βιβλίο του «Κλίμαξ» (=Σκάλα), όπου αναλύει προσεκτικά :
- τα πάθη (=σκαλοπάτια προς το σκοτάδι, μακριά απ' το Θεό)
- και τις αρετές (=σκαλοπάτια προς τον ουρανό και το Θεό)

Xωρίζεται σε 30 κεφάλαια -"Λόγους" που αναφέρονται στις πνευματικές αρετές που πρέπει να αποκτήσουν οι πιστοί, για να ζουν ενωμένοι με τον Θεό.
Κάθε κεφάλαιο - Λόγος, είναι σαν σκαλοπάτι που μας ανεβάζει όλο και πιο ψηλά προς τον ουρανό. Το βιβλίο του έχει αγαπηθεί πολύ από τους πιστούς και ιδιαίτερα από τους Ορθοδόξους μοναχούς.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου και τη Δ' Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αρετές και Πάθη
Το πάθος πολεμείται με τη συγχώρεση, η οποία είναι το καλύτερο φάρμακο!

Πώς θα μας συγχωρέσει ο Θεός, εάν εμείς δεν συγχωρούμε τους άλλους;
Άρα, για να μας συγχωρέσει ο Θεός εμάς, είναι απαραίτητο να συγχωρούμε τους εχθρούς μας. Να τους αγαπούμε, για να μας αγαπήσει και εμάς ο Θεός.
- Λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής ότι τη συγχώρεση των παραπτωμάτων μας τη βρίσκουμε συγχωρώντας τους αδελφούς μας και το έλεος του Θεού το βρίσκουμε ελεώντας τους αδελφούς μας. Όσο περισσότερη μακροθυμία δείχνουμε στους αδελφούς μας που μας έφταιξαν, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τη μακροθυμία του Θεού.


Προηγούμενη ενότητα
Επόμενη ενότητα